Afgelopen vrijdag was de 4e ronde van Aas Active Chess.
Een competitie met een hoog aantal deelnemers van SCH, ook al zou je kunnen stellen dat SCH een hoog aantal AAS deelnemers kent.

Maandag speelde ik tegen Artyom, won een pion en wist uiteindelijk dat te converteren naar winst, met het nodige gerommel tussendoor van mij.
Vrijdag ging het een stuk beter, beide spelers speelden lang a tempo, ik offerde (gaf weg) een pion en kwam in een Benko-achtige stelling terecht waar 
de computer na dameruil al voordeel geeft voor zwart met een pion achter!

Het einde was zeer bevredigend en Artyom was zo sportief om het een mooie overwinning te vinden van mij.

 

 

Mijn partij tegen Santpoort 3 verliep aanvankelijk zoals meer van mijn recente partijen met wit: ik stuur aan op een soort Colle, maar na Lg4 (of Lf5) stap ik (thematisch) over op een versie van het Damegambiet. Zoals ook wel vaker krijgt zwart in de eerste helft van de partij een overwicht in het centrum of op de koningsvleugel, maar als dat niet meteen iets oplevert marcheer ik op op de damevleugel, waar wit meer ruimte heeft dan zwart. In dit en vorig seizoen samen had ik met deze aanpak tot nu toe 4-0 gescoord, dus ik zie weinig reden er vanaf te zien.

In deze vijfde partij volgens dat stramien gaat het weer zo, en vrij spectaculair ("al zeg ik het zelf" - Nescio). Eerst rukt de a-pion op tot de achterlijn, onderweg al een zwarte pion meepikkend, promoveert, verdwijnt in wat netto neerkomt op een torenruil, en heeft met dat al de zwarte c-pion fataal verzwakt. Nadat deze en ook de overgebleven zwarte b-pion van het bord zijn mag de witte b-pion (daar is-ie weer) het afmaken. Wanneer promotie alleen nog kan worden voorkomen door materiaal te offeren, geeft zwart het op. De stand is 5-0.

Wit: Erik Vos
Zwart: Jonathan van de Groep (Santpoort 3)
Hoofddorp, 25 november 2024
Damegambiet

De titel is het in onbeholpen Nederlands gestelde commentaar van Fritz aan het eind van deze partij. De Nederlandse grammatica leent zich niet voor woord-voor-woord vertalingen uit het Engels. Of is dit een geval van 'Engelse ziekte', dus een spatie teveel? Was dit een strijd onder het grootwild in deze partij, bestaande uit een wit en een zwart paard? Die maakten inderdaad elkaar het leven zuur in de tweede helft van de partij, met het witte paard aanvankelijk als de alfa in deze mini-kudde.

Zelf zou ik deze partij niet als 'wild' karakteriseren. Qua verloop leek de partij nogal op de vorige tegen Michiel (zie de partij hieronder). Ik kom in de problemen, weet echter het fort te houden, en krijg dan plotseling de niet meer verwachte overwinning in de schoot geworpen.

Het combo Fritz 18/Stockfish 14, hierna te noemen FS, heeft heel wat commentaar op onze vele minder goede zetten. Ik beperk dit meestal tot het alleen tonen van de beste zet. En natuurlijk stop ik mijn in keurig Nederlands gestelde wijsheden ertussen. De restjes tekst van FS staan tussen "aanhalingstekens".

Wit: Winfried Falk
Zwart: Erik Vos
Hoofddorp, 22 april 2024
Hollandse Stonewall




Ging het in de partij tegen Winfried, een week later, tegen het eind vooral om twee paarden van verschillende kleur, hier waren het twee lopers, allebei wit.

In een Colle, overgaand in Damegambiet, moest ik op zet 20 na een fout een kwaliteit geven. Ik meende wel compensatie te hebben met het loperpaar, maar doordat er lange tijd alleen op de damevleugel iets gebeurde hadden die lopers niet de vrijheid die ze eigenlijk nodig hebben.

Toen later de partij toch leek vastgelopen bood ik remise aan, maar Michiel zei dat hij "nog één hoop" had en speelde door. Zijn plan bleek neer te komen op het openen van het centrum, waardoor mijn lopers meer van de gewenste vrijheid kregen, en samen met de dame oprukten. Nadat zwart een fout maakte (volgens de computer dan) kreeg hij de volle laag. Het was (in ieder geval voor mij) een mooi gezicht op zet 53: twee heersende lopers en pionnen op rij 6, en zwarts gehele strijdmacht angstig samengedrukt op de achterste rij.

Nog het beste voor zwart bleek een torenoffer voor twee pionnen, waardoor ik een stuk voor kwam. Even later gebeurde iets raars: Michiel speelde een onreglementaire zet, althans volgens mijn notatie. Michiel was in zware tijdnood, ca. 1 min. (terwijl ik nog 20-30 min. had), en noteerde niet meer. In die fase liet ik mij verleiden om ook snel te gaan spelen - een oude kwaal. Ik lette kortom niet op, en verloor hierdoor zelfs mijn extra stuk.

Wit: Erik Vos
Zwart: Michiel Wilts
Hoofddorp, 16 april 2024
Damegambiet


 
Hier breekt de analyse af, want er volgde de onreglementaire zet: 58... Pd6-b4, en dat wordt door de computer niet geaccepteerd. Door niemand gezien, blijkbaar. Het vervolg staat hieronder - die illegale zet blijkt nogal vilein te zijn.

Afgelopen maandag, 15-4-24, tegen Linda. Altijd spannend om te zien wie het sterkste bestuurslid is.
Het was geen goede partij van mij, veel te veel op de cheapo's gespeeld, maar uiteindelijk wel gewonnen.