- Details
- Written by Linda Bellamy
Opening:
De partij opent met een moderne verdediging, wat leidt tot een Pirc/Robatsch structuur. Wit streeft naar centrale controle, terwijl Zwart zich richt op flexibiliteit. Wit verloor geleidelijk de voorsprong. 6. d5 was een fout, h3 was veel beter. 10. La4+ was ook geen goede beslissing, bedoeld om de coördinatie van Zwart te verstoren.
Middenspel:
In het middenspel Wits pionnenstructuur is sterk in het centrum, maar Zwarts actieve stukken, vooral de paarden, dagen dit uit. De ruil van lopers op c2 opent de positie wat meer.
Kritieke Middenspel Positie:
De partij bleef gelijk tot mijn fout 24. De2. Volgens Stockfish zou zwart, als de zware stukken waren geruild, een pion hebben gewonnen en een voordeel van -3.3 hebben behaald. Gelukkig maakte zwart ook een fout met 24…Tf8.
Overgang naar Eindspel:
Wit vestigt een sterke pionnenstructuur en probeert de zwakheden van Zwart te benutten. De loper op c5 wordt bijzonder sterk, dominerend over de lange diagonaal en ondersteunt een mogelijke voortgang van de b-pion. In het eindspel nam mijn voordeel geleidelijk toe. Nog vóór Zwarts blunder bij zet 40 had ik een groot voordeel van ongeveer 8.
Conclusie: (41.Pd6+ Zwart geeft op).
- Details
- Written by Ben de Leur
Het werdt weer eens hoog tijd om ook wat te publiceren.
Extra stimulans was het verzoek van Saskia om het voor de betere jeugd ook mogelijk te maken om partijen te publiceren.
Dus moest er een handleiding gemaakt worden en kon ik deze partij mooi gebruiken om Saskia als proefkonijn de handleiding te laten volgen.
Zie hier het resultaat.
Na Frans in een openingstruc tegen het London was gelopen, bleef hij zeer lang en hardnekkig verzet bieden.
Tot mijn genoegen speelde ik hier en daar zetten die de Engine ook speelde en ben tevreden over de partij.
- Details
- Written by Erik Vos
(vrij naar Boudewijn de Groot)
Lopend of fietsend, het ging met mij in deze recente partij tegen Martin v.Z. eerst prima bergop, met op de top een mooi uitzicht op een diep in vijandelijk gebied binnengedrongen loper. Maar helaas, daarna ging het steil bergaf, tot diep onder NAP, denk aan Death Valley of zelfs de Dode Zee.
Wit: Martin van Zaanen
Zwart: Erik Vos
Hoofddorp, 2 oktober 2023
Frans, onregelmatig
- Details
- Written by Erik Vos
Deze partij tegen John is net als die tegen Wim een geval van wisselende kansen, hoewel in iets mindere mate.
Na een ietwat mislukte Colle-opening door mij won John een pion, maar zijn daaropvolgende loperoffer was slecht, waardoor ik enige tijd voordeel had. Na een blunder aan mijn kant, waardoor ik een kwaliteit weggaf (het lijkt wel of dit normaal begint te worden) kwamen we in een eindspel van een paard tegen twee pionnen, dat volgens Stockfish remise was, maar waar volgens mij John toch de beste kansen had, omdat mijn koning was gebonden aan zijn verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel. Maar hij gaf ze weg, en vanaf dat moment lagen de kansen weer aan mijn kant.
Uiteindelijk besloten we tot remise, op een moment dat Stockfish mij nog groot voordeel gaf, maar zonder een voor stervelingen te begrijpen winstweg te laten zien.
Wit: Erik Vos
Zwart: John van Santen
Hoofddorp, 16 oktober 2023
Colle
Noot: na een eerste snelle analyse meende ik dat de manoeuvre Pe2-d4-f3-d2 altijd winnend was, en dat meldde ik ook aan John. Het blijkt dus dat dit alleen zo is als zwart ...a3 gespeeld heeft.
- Details
- Written by Erik Vos
Grootmeester Hein Donner heeft ooit gezegd of geschreven dat zijn onverdiende overwinningen de meest bevredigende* zijn. Na onderstaande partij tegen Wim waren we het er roerend over eens dat mijn winst onverdiend was, maar erg tevreden was ik toch niet. Echter, na de computer-analyse moet ik zeggen dat er achteraf toch wel sprake bleek te zijn van enig inzicht aan mijn kant.
Al vroeg ik de partij verloor ik een kwaliteit, en met bovendien een buitenspel staande loper stond ik voor de vraag of doorspelen nog wel zin had. Ik zag wel wat compensatie: Wims koning stond niet erg veilig, en hij had een zwakke pion op d6. Dat vond ik voldoende om door te gaan, en het werd nog een lange partij. Wel kwam ik steeds moeilijker te staan, maar ik hield stand.
Vanaf zet 47 gebeurden, althans volgens de computer, vreemde dingen. Wim deed een aantal zetten die steeds de winst weggaven, waarna ik steeds zetten deed die de remise (door eeuwig schaak) weer weggaven. Zijn koning stond inderdaad onveilig.
Het duurde toch nog enige tijd voor ik er in slaagde mijn dame in de buurt van zijn koning te krijgen. Wim maakte het kort, maar zijn koning zat dusdanig in een matnet dat ik toch wel gewonnen zou hebben, althans zou hebben moeten winnen.
* Ik kon geen originele bron vinden, en de gegooglede tweedehands versies van deze one-liner geven alle een verschillende kwalificatie aan Donners gemoedstoestand na zo'n overwinning; wel waren alle positief in de overtreffende trap.
Wit: Erik Vos
Zwart: Wim van der Schoor
Hoofddorp, 18 september 2023
Hollands, Leningrader
Page 1 of 4