Ging het in de partij tegen Winfried, een week later, tegen het eind vooral om twee paarden van verschillende kleur, hier waren het twee lopers, allebei wit.

In een Colle, overgaand in Damegambiet, moest ik op zet 20 na een fout een kwaliteit geven. Ik meende wel compensatie te hebben met het loperpaar, maar doordat er lange tijd alleen op de damevleugel iets gebeurde hadden die lopers niet de vrijheid die ze eigenlijk nodig hebben.

Toen later de partij toch leek vastgelopen bood ik remise aan, maar Michiel zei dat hij "nog één hoop" had en speelde door. Zijn plan bleek neer te komen op het openen van het centrum, waardoor mijn lopers meer van de gewenste vrijheid kregen, en samen met de dame oprukten. Nadat zwart een fout maakte (volgens de computer dan) kreeg hij de volle laag. Het was (in ieder geval voor mij) een mooi gezicht op zet 53: twee heersende lopers en pionnen op rij 6, en zwarts gehele strijdmacht angstig samengedrukt op de achterste rij.

Nog het beste voor zwart bleek een torenoffer voor twee pionnen, waardoor ik een stuk voor kwam. Even later gebeurde iets raars: Michiel speelde een onreglementaire zet, althans volgens mijn notatie. Michiel was in zware tijdnood, ca. 1 min. (terwijl ik nog 20-30 min. had), en noteerde niet meer. In die fase liet ik mij verleiden om ook snel te gaan spelen - een oude kwaal. Ik lette kortom niet op, en verloor hierdoor zelfs mijn extra stuk.

Wit: Erik Vos
Zwart: Michiel Wilts
Hoofddorp, 16 april 2024
Damegambiet


 
Hier breekt de analyse af, want er volgde de onreglementaire zet: 58... Pd6-b4, en dat wordt door de computer niet geaccepteerd. Door niemand gezien, blijkbaar. Het vervolg staat hieronder - die illegale zet blijkt nogal vilein te zijn.