Gisteren speelden we de zeer belangrijke wedstrijd tegen Aris de Heer.
Wij mochten niet verliezen en zij moesten winnen voor behoud in 1B. 

In overleg met Paul de zware beslissing genomen om Paul te vervangen door Pjotr en verder Ivo een paar borden lager gezet en idem Achyuth op 3, omdat hij met zwart efficienter is dan met wit. Gelukkig pakte het allemaal goed uit, maar wat was het spannend. 

Paul nam de honneurs waar als wedstrijdleider en teamleider (en als gastheer!), zodat ik mij 100% op de eigen partij kon focussen. 

Wim was het eerste klaar, hij speelde tegen iemand die een oudere broer van hem had kunnen zijn en verkreeg groot voordeel vanuit de opening. Daarna liet hij het weer bijna slippen, maar zijn tegenstander miste zelf zijn tegenkans en ging daarna kansloos tenonder. 

Volgens mij was de volgende Pjotr, die remise speelde tegen zo'n speler die tijdens de partij terminaal ziek lijkt te zijn en na de partij nergens last van heeft. In ieder geval hoorde ik de hele tijd gezucht en gesteun en had het idee dat achter mij een soft-porn film werd opgenomen. Gelukkig bleef Pjotr onverstoorbaar en maakte een knappe remise. 

Ik zelf bracht ons op 2.5 punt in (in kenmerkende bescheidenheid, ahum) een modelpartij.
In een Spaanse partij waarbij 1x schaak werd gegeven! (door wit), wist ik mijn sympathieke tegenstander geheel in te snoeren en uiteindelijk tot opgave te dwingen. 

Ondertussen zwierf de teamleider van Aris de Heer, die een broer van Methusalem had kunnen zijn, rond met wat een klein handkanon leek te zijn,
maar een digitale Canon met supertelelens bleek te zijn, waarover verder meer. 

Chenwu bracht ons op 3 in een zeer spannende en complexe partij tegen Thomas Broek (2133!) Thomas werd 2 jaar geleden door een beroerte getroffen, maar kan gelukkig nog steeds zeer goed schaken, maar dat kan onze kopman ook. 

Achyuth bracht ons weer dichter bij de noodzakelijke 4 punten door remise te spelen.
Hij had net van woensdag t/m zondag een 9-rondig toernooi in Italie achter de rug, was met Aravindhan zondagnacht terug gereden naar Nederland om meteen door te gaan naar school en daarna naar Hoofddorp. Meer dood dan levend zat hij achter het bord en kreeg de Korchnoi-variant van het KoningsIndisch voor zijn kiezen, een zeer lange en theoretische variant, waarin Achyuth de theorie op een bepaald moment niet meer wist. Zijn tegenstander offerde onterecht de kwaliteit, maar vermoeid kon Achyuth er niet voldoende profijt uit halen en goed gecoacht door Paul werd er tot remise besloten. Nog een half punt! 

Maar de Heer kwam terug! Moos was al niet okselfris uit de opening gekomen en kreeg een verwoestende aanval over zich heen, met mat in 1 voor de deur werd er grommend opgegeven. 

Martin stond zeer goed, maar had zeeën van tijd verbruikt en had nog maar 15 seconden bedenktijd, zijn tegenstander nog 22 minuten. Deze dacht zeer lang na en ik hoopte voor Martin dat hij niet nodig naar het toilet moest, want dat zou een nul zijn. Die kwam er jammer genoeg toch, wit kwam met een geweldige tegenaanval en Martin moest opgeven.

De stand was nu 3.5-3.5, de laatste partij ging in de laatste minuten de beslissing brengen.
Ivo stond 2 pionnen en 15 minuten voor, maar zijn tegenstander had zeker initiatief.
Secuur spelend wist Ivo de aanval af te slaan en dames te ruilen, het grootste gevaar was voorbij. Ivo had nog 4 minuten en zijn tegenstander 1 minuut toen Methusalem een foto wilde gaan nemen! Paul verzocht de man dringend om dit niet te doen, waar een luidkeels gekrakeel los barstte, over hinderen van de spelers gesproken. De man moest van het bord worden verwijderd en ging in een hoekje zitten mokken. 

Ivo liet zich niet afleiden en speelde de eindfase zeer nauwkeurig, met nog sekonden op de klok gaf zijn tegenstander op en spoedde Ivo zich naar huis, de volgende morgen wachtte een zware schooltoets. Maar we hadden gewonnen! In de nacht bleek na enige research dat de Uil had verloren van ZSC en dat we ons hebben GEHANDHAAFD!

Spelers EN Loek hielpen geweldig met het opruimen zodat ik al voor 00:30 thuis was en met een zeer voldaan gevoel de uitslag op de NHSB site kon invoeren.
Een mooi einde van een geslaagd extern seizoen, sinds eeuwigheden een 2e team, dat meteen 2e wordt en idem een 1e team dat zich handhaaft in de sterke 1e klasse.

De uitslag: