Op maandag 28 november mocht het tweede van Hoofddorp aantreden tegen het eerste van Kijk Uit. Na het gelijkspel tegen Kennemer Combinatie 3 en de overwinning op De Vennep 2 stond Hoofddorp 2 na twee rondes bovenaan in de competitie! Een positie die we als team zeker niet van plan waren uit handen te geven!

Vooraf aan de wedstrijd moesten er een paar wijzigingen doorgevoerd worden aan de opstelling. Linda - onze bord 2 speelster - kon er wegens een bezoek aan de Verenigde Staten helaas niet bijzijn, waardoor iedereen behalve Michiel (bord 1) een plekje opschoof. Zo kwam Erik op bord 2 te spelen, Orlando op bord 3, ikzelf op bord 4, Artyom op bord 5 en Ezra op bord 6. Ezra viel net als bij de uitwedstrijd tegen De Vennep in.

Een paar minuutjes over 8 werden alle klokken ingedrukt en was de wedstrijd begonnen!

Ik kwam zelf best prima door de opening heen, mijn tegenstander speelde d5 op mijn e4 opening en de partij was tot ongeveer zet 7 er eentje uit de boeken over het Scandinavisch. Weinig spektakel tot zover. Orlando was naast mij lekker bezig met afruilen om zo op bord 3 met zwart een remise binnen te hengelen. Zijn tegenstander leek daar vrij weinig problemen mee te hebben en al snel stonden er op bord 3 meer stukken naast het bord dan op het bord. Op bord 2 leek Erik in een soort Benoni-achtige opstelling met wit goed op weg naar een betere stelling t.o.v. zijn tegenstander. Zwart koos er lang voor om niet te rokeren, waardoor de druk op de zwarte stelling goed opgevoerd kon worden. Nadat zwart te vroeg c4 speelde met de koning nog altijd in het midden leken er serieus kansen te ontstaan voor wit! Het was alleen nog even vinden hoe er op de juiste manier gespeeld moest worden. Met de stelling van Michiel ging het helaas wat minder voor de wind. Hij kreeg op bord 1 in een Spaanse stelling weinig kansen met zwart, waardoor hij langzaam maar zeker steeds meer de verdediging in werd gedrongen. Wit kon hier sterk van profiteren.
Op de onderste borden was ook genoeg aan de hand. Ezra stond na even gespeeld te hebben al snel met een drietal pionnen voor de deur van zijn tegenstander die nog niet gerokeerd had. Voor het oog leek het een gunstige stelling voor wit die alleen nog even vakkundig verzilverd moest worden.
Artyom daarentegen had met zwart een iets minder gunstige stelling op bord 5. Wit wist al vroeg de aanval te openen op zijn gerokeerde koning. Met een paard, een loper en een dame van zijn tegenstander voor zijn eigen koningstelling was het verdedigen geblazen tegen mat.

Na nog even doorgespeeld te hebben was het eerste resultaat van de avond een feit. Orlando had een remise binnengehaald met zwart na een snelle partij. In het eindspel stond er nog maar weinig op het bord en beide spelers leken tevreden met een gelijkspel.

In mijn eigen partij op bord 4 begonnen er na het kant-en-klare openingsspel kansen te ontstaan en ik besloot langzamerhand een beetje de aanval in te gaan zetten. Mijn tegenstander zag geen andere mogelijkheid dan te verdedigen, waardoor ik steeds meer de kans kreeg om de stelling van mijn stukken te perfectioneren. De stelling zag er steeds beter uit voor wit! Erik besloot op bord 2 over te gaan op de directe aanval door een paard te offeren op f7. In al zijn berekeningen liep dit op mat uit! …Totdat zijn tegenstander een zet speelde die hij niet had berekend. Zijn tegenstander wist met zijn paard een zet te spelen waardoor zowel de dame als het geofferde paard van Erik werden aangevallen. Het geofferde paard op f7 stond nu twee keer in, waardoor materiaalverlies voor wit onvermijdelijk was. Na kort doorspelen gaf Erik op aangezien de kans op enig resultaat voor wit direct verkeken was. Kijk Uit kwam op voorsprong.

Op bord 1 bleef wit een dominante stelling houden, Michiel kreeg het tij helaas niet gekeerd met zwart en ook bord 1 leek langzaam maar zeker verloren te gaan. Maar Michiel gaf zich nog niet gewonnen!

Ezra wist op bord 6 zijn sterke positie uit de opening te verzilveren en bracht daarmee de tussenstand in de wedstijd terug op gelijke hoogte! 1,5-1,5. Daarmee heeft hij als invaller uit zijn beide partijen voor Hoofddorp 2 een perfecte score behaald van 2 punten!

Artyom verdedigde knap tegen de veelbelovende aanval van zijn tegenstander. Na het opgeven van 2 pionnen wist hij zijn stelling flink te verbeteren waardoor er weer wat mogelijkheden ontstonden voor zwart. Ondanks de voorsprong in materiaal voor wit was het spel zeker nog niet uit op bord 5!

Na het verder mobiliseren van mijn stukken besloot ik op bord 4 over te gaan tot aanvallen. Ik had behoorlijk wat stukken voor de deur van mijn tegenstander gezet waardoor er naar mijn idee genoeg mogelijkheden waren voor wit om een goede aanval uit te voeren. Dit goede idee verdween echter als sneeuw voor de zon toen ik het verkeerde paard speelde naar een veld waar beide paarden naartoe konden. Door deze zet blokkeerde ik veel van mijn eigen stukken die een paar zetten later goed van pas zouden kunnen komen. Mijn tegenstander maakte zeer goed gebruik van deze onnauwkeurigheid waardoor er tegenspel ontstond voor zwart. Hierdoor werd ik uiteindelijk gedwongen om veel van mijn stukken af te ruilen, waardoor de druk op de stelling van zwart heel sterk afnam. De stelling werd een remise met aan weerszijden een loper, twee torens, een dame en zeven pionnen. Nadat mijn tegenstander een rondje had gelopen en zag dat zijn team er prima voorstond in de wedstrijd, besloot hij remise aan te bieden. Dit aanbod sloeg ik af in de hoop dat hij een fout zou maken in het eindspel.

Na sterk spel van Artyom op bord 5 wist zwart terug te komen naar een gelijke stelling! De achterstand van twee pionnen werd vakkundig weggepoetst, waardoor er een interessante eindspelstelling overbleef met veel activiteit aan weerszijden.

Op bord 1 gaf wit nog altijd geen mogelijkheden weg voor Michiel om terug te komen in de partij. Zwart had het zwaar en het leek er steeds meer op dat Kijk Uit de volle buit ging pakken op het hoogste bord.  

Op bord 4 besloot ik voor een slotoffensief te gaan. Ondanks de gelijke stelling bracht ik mijn stukken nog een keer voor de koningstelling van mijn tegenstander om de druk op te voeren. Het was een aanval die redelijk goed te verdedigen was, maar een foutje voor zwart zat in een klein hoekje. Na een matdreiging op h7 besloot mijn tegenstander zonder daar lang bij na te denken h6 te spelen. Dit liep uit op mat voor wit, waardoor het punt op bord 4 bemachtigd werd door Hoofddorp! Na een korte analyse van de partij bleek ik wel het geluk van de wereld gehad te hebben. Mijn stelling was namelijk compleet verloren door een te offensieve opstelling. Mijn tegenstander had een hele sterke zet gemist om de partij om te draaien en daar had ik met wit vervolgens niet tegen kunnen verdedigen. Door dit gelukje stond Hoofddorp met nog 2 twee partijen te spelen op een 2,5-1.5 voorsprong!

Artyom wist na een hele mooie comeback in het middenspel de partij niet naar zich toe te trekken. Door een schoonheidsfoutje in het eindspel van zwart wist wit het voordeel naar zich toe te trekken in de partij. De speler van Kijk Uit gaf dit helaas niet meer uit handen en promoveerde. In een eindspel waarin Artyom met een toren speelde tegen een dame en een aantal pionnen wist zijn tegenstander het punt uiteindelijk te bemachtigen waardoor Kijk Uit terugkwam op gelijke hoogte.

Het enige bord waar nog werd gespeeld was bord 1 waar Michiel ondanks een mindere stelling tot het einde heeft geprobeerd om nog iets te halen uit de partij. Zijn tegenstander speelde de stelling echter goed uit waardoor ook het punt op bord 1 na lang spelen werd bemachtigd door Kijk Uit. De wedstrijd eindigde daarmee in een 2,5-3,5 nederlaag voor Hoofddorp 2.

Pas op 14 februari staat de volgende wedstrijd gepland. Dan speelt het tweede uit tegen het sterke HWP uit Haarlem!