Woensdag 20 juli is Wereldschaakdag en is als zodanig erkend door de Verenigde Naties. Deze datum is gekozen omdat het de dag is van de oprichting van de FIDE (de internationale schaakbond) in 1924. Toen het concept voor Wereldschaakdag in 1966 werd ingediend, werd geconstateerd dat het spel de landsgrenzen en raciale, politieke en sociale barrières overstijgt en dat een van de belangrijkste en meest duurzame lessen die schaken kan bieden, het aanleren van respect is.

Dit is ook het jaar van de vrouw in het schaken. Ik wil vooral benadrukken hoe belangrijk het is om vrouwen en meisjes aan te moedigen om te gaan schaken en door te gaan. Een vrouwelijke schaker gaat over het creëren van een pad om je sterke punten te verkennen, je zwakke punten te verbeteren en te leren hoe je je beste kunt worden. Ja, deze sport wordt gedomineerd door mannen, net als veel gebieden waarin vrouwen willen opereren, maar schaken biedt je gelijke kansen, wie je ook bent.

Bij Schaakclub Hoofddorp zijn we trots op ons gelijkheidsbeleid. Leeftijd, geslacht, bekwaamheid, nationaliteit etc. Het maakt niet uit. We willen gewoon dat je geniet van de universele taal van het schaken.